Reasoning Skills
Coding and Decoding -I
Shikha Adya
shikha
April 9, 2020

In my last blog AGES, we calculated the ages and solve the tricky part with ease. Now it’s a time to start with Coding & Decoding that comes in Reasoning Skills. Let’s see how to implement the shortcut methods and solve the questions based on Alphabetic puzzles in minutes.

Let's Go... Learn the Alphabetic order with Numbers going from left and right FROM LEFT (Direct Counting)  

Coding and Decoding -I

    FROM RIGHT (Reverse Counting)  

Coding and Decoding -1

 Question Logics:  

  1.  TYPE I: (Addition +, Subtraction-): Type I contains the puzzles based on direct counting from the Left side. 

        If RAM = TCO, then what is MOHAN =?

coding 1

a)     Going From R to T (direct left), the value increases by

2b)    Going From A to C, the value increases by

2c)     Going from M to O, the value increases by 2     The common increment is 2. Now calculate for MOHAN     

Numbers

    Solution = OQJCP

--------------------------------------------------------------

2.    TYPE 2: Common Number  Type 2 contains the puzzles based on a common number after Addition / Subtraction.If COME = XLNY then what is RAM =?

Reasoning questions

a)     Going from C to X, total is 24+3 = 27

b)    Going from O to L, the total is 12+15= 27

c)     Going from M to N, the total is 13+14= 27

d)    Going from E to Y, total is 5+22 = 27 A common number is 27. Now calculate for RAM  

Reasoning questions

Solution= IZM

--------------------------------------------------------------

 3.  TYPE 3: Type 3 is based on Reverse Addition If FRIEND = FPGKTH , then What is RAM?

Reasoning questions 2

 

Reasoning questions 1

There is no common change or addition, Reverse the FPGKTH. You can see the common Addition of 2 in each case. NOW calculate for RAM 

Reasoning questions 3

Now reverse the answer TCO to OCT 

Solution = OCT  

--------------------------------------------------------------

 4.  Type 4:  This type is based on Jumping of Letters. IF MOTHER has four types, then calculate variants for FATHER?   

Reasoning questions 4

  Let’s Make for FATHER 

  • Reverse Completely  FATHER >> REHTAF
  • Two characters reverse FA   TH   ER >> AF HT RE
  • Three Characters  and take the second part in front  FAT    HER >>  HER  FAT
  • First Four Characters reverse FATH ER >> HTAF ER

Solution: REHTAF, AFHTRE, HERFAT, HTAFER 

--------------------------------------------------------------

5.  TYPE 5:  Direct Coding  If RAM = 123, SHAM=1245 what is MA=? Then Take the common number 1 2 and common Characters are A M So AM= 12 and its reverse is MA = 21 

Solution =21 

--------------------------------------------------------------

6.  Type 6: Convert into Unit Digit If RAM= 914 then what is MAN=?   So the calculation is      

RAM

a)     R= 18 convert into unit Digit 1 + 8 =9    

 b)     A = 1 will remain same    

c)     M= 13 convert into unit Digit 1+3 =4 

Now Calculate for MAN      

a)     M = 13 convert into unit Digit 1 + 3= 4    

b)    A=1 will remain the same    

c)     N= 14 convert into unit Digit 1 + 4= 5 So MAN becomes 415 

Solution: MAN =415 

--------------------------------------------------------------

7. Type 7 includes the reverse (Counting from Right side) of unit digit RAM = 985 then what is MAN =? From Reverse counting R=9, A = 21, M =14

Reasoning questions 7

Now MAN from reverse counting M= 14 A=26 N=13  

Reasoning questions 4

Solution: 584

--------------------------------------------------------------

8Type 8: Sum and Product of Numbers           

I. RAM = 32 then what MAN =? 

Reasoning questions 56

MAN = 13 + 1+ 14= 28                         

2RAM = 64  means 2* sum = 2*32= 64, then MAN = 2* 28= 56           

3.RAM = 96 means 3* sum = 3* 32= 96, then MAN = 3* 28= 84         

4.RAM = 5 means Addition of sum, 3 +2 = 5, then MAN = 2+8 = 10           

5. RAM = 1.5 means division of two numbers 3/2= 1.5, then MAN = 2/8= 0.25       

6. RAM=6 means the multiplication of two numbers 3*2= 6 then MAN = 2*8=16 

--------------------------------------------------------------

9. Type 9: Common Coding 123 = we are good, 245= you are bad, 357 = good and  Bad, What is AND stands for?  Take things in common:      

a)     In 123 and 245 common number is 2 and “ARE” is common means 2= ARE 

   b)    245 and 357 a common number is 5 and “BAD” is common so 5= BAD   

  c)     123 and 357, the common number is 3 and “Good” is common so 3= Good 

    d)    In 123, 2= ARE, 3= GOOD implies 1= WE      e)     In 357 if 5= BAD, 3= Good  implies AND =7  

The solution AND =7 

--------------------------------------------------------------

 10.      Type 10:  Color Coding If Means is used, apply << backward arrows If Called is used, apply >> Forward Arrows  

Example 1: If green means red, red means yellow, yellow means blue, blue means orange, and orange means green, what is the Color of Sky? 

When “Means” is used in the problem then use the backward arrow and prior the previous option    

a)  Green means red    implies   Green <<Red.   Hence Red is Green   

b)  Red means Yellow implies Red << yellow.  Hence  Yellow is Red   

c)  Yellow means Blue implies Yellow << Blue. Hence  Blue is Yellow   

d)  Blue Means orange implies Blue << Orange.  Hence Orange is Blue   

e)  Orange means green implies orange << green. Hence Green is Orange Sky color is Blue and Blue is Yellow in

(c) Hence the color of Sky = Yellow  

--------------------------------------------------------------

Example 2: if book is called watch, watch is called bag, bag is called dictionary, dictionary is called window, which is used to carry the book? 

When “called” isused in the problem then use the forward arrow and prior the next option     

a) Book is called watch implies Book >> Watch. Hence Book is watch     

b) Watch is called Bag implies Watch >> Bag. Hence watch is Bag     

c) Bag is called dictionary implies Bag >> Dictionary. Hence Bag is Dictionary d) Dictionary is called window implies Dictionary >> window. Hence Dictionary is window  

We carry books in bag and Bag is Dictionary (c) and Dictionary is window ( d) Hence we carry books in window 

Solution: Window

--------------------------------------------------------------

For More Coding and Decoding based problems, Visit Practice Papers